Országjárás a békéltető testületeknél – Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága országjárása keretében keresi fel a megyei (fővárosi) kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületeket annak érdekében, hogy megismerje a békéltető testületek működését a gyakorlatban. Az országjárás következő állomása a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Békéltető Testület volt.

Koszorús László fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár, Peller Péter titkárságvezető, Keszthelyi Nikoletta a békéltető testületekkel és fogyasztóvédelmi civil szervezetekkel foglalkozó szakértő és dr. Embersics Judit szakértő a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamarában Dudás Tiborné titkárral, Dr. Tulipán Péter, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei békéltető testületi elnökkel, és Dr. Strassburger Gyula békéltető testületi elnök-helyettessel találkozott.

A megbeszélés témája a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Békéltető Testület működése, a testület gyakorlata és tapasztalatai voltak a helyi fogyasztói magatartás viszonylatában. Ezen felül szó esett a fogyasztóvédelem hazai helyzetéről, a fogyasztóvédelmi törvény jogharmonizációs célokat szolgáló módosításáról és a költségvetési támogatás elosztásával kapcsolatos gyakorlatról.

Ezt követően a helyettes államtitkár találkozott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Békéltető Testület tagjaival, ahol Dr. Tulipán Péter testületi elnök és Dudás Tiborné titkár köszöntötte a Helyettes Államtitkárság munkatársait. A megbeszélésen Koszorús László helyettes államtitkár beszámolt az elmúlt időszak fogyasztóvédelmet érintő változásairól, valamint az elkövetkezendő időszakkal összefüggő irányokról, Keszthelyi Nikoletta békéltető testületekkel és fogyasztóvédelmi civil szervezetekkel foglalkozó szakértő röviden ismertette a fogyasztóvédelmi törvény változását.

A testületi tagok üdvözölték a fogyasztóvédelmi törvény módosításának céljait, azaz a békéltető testületek szerepének erősítését, ezzel együtt a magyar vitarendezési kultúra fejlődésének elősegítését. A konzultáció során  a testületi tagok megosztották a megyei tapasztalatokat, a testületi munkával kapcsolatos változtatási javaslataikat.

A látogatás során lehetőség volt egy békéltető testületi meghallgatás megtekintésére.

 

 

Share on Tumblr