Mi a RAPEX (Rapid Exchange of Information - Közösségi Gyors Tájékoztatási Rendszer) rendszer és miért lehet hasznos az Ön számára?

A RAPEX (Rapid Exchange of Information - Közösségi Gyors Tájékoztatási Rendszer) a nem élelmiszer jellegű veszélyes termékek európai riasztási rendszere. Jelenleg harmincegy ország vesz részt a munkájában, az Európai Unió valamennyi tagállama valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia. A rendszer gyors információcserét biztosít a tagállamok és az Európai Bizottság között. Amennyiben egy tagállam hatóságai egy terméket veszélyesnek találnak, az bekerül a rendszerbe, és így az egész unióban megtehetőek a szükséges lépések, amelyek a legtöbbször a termék forgalmazásának betiltását, az eladott termékek visszahívását, vagy behozatalának megtagadását jelentik. A közelmúltban volt a RAPEX fennállásának 10. évfordulója.

A rendszerbe érkező értesítések száma mostanra az évi pár százról több mint 2000-re emelkedett. Ezen évek alatt a RAPEX a tagállamok által a veszélyes termékekről küldött összesen több mint 16 600 értesítéssel sikeresen hozzájárult az európai fogyasztók védelméhez. A leggyakrabban bejelentett termékkategóriák a ruházat és divattárgyak, a játékok az elektromos készülékek és berendezések, a gépjárművek és a kozmetikai termékek. A kockázati kategóriáknál az öt vezető helyen a sérülések, a vegyi anyagok, a fulladás, az áramütés és a fojtás állnak.

Az NFH (Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság) Magyarország uniós csatlakozása, 2004. május 1. óta látja el nemzeti kapcsolattartóként a RAPEX rendszer működtetésével kapcsolatos feladatokat. A magyarországi bejelentések száma folyamatosan nőtt, míg 2012-től több mint 250 súlyos veszélyt jelentő terméket távolítottak el a hazai kereskedelmi forgalomból évente. Ezzel a hazai fogyasztóvédelem élen jár a nem biztonságos árucikkek felkutatásában. A fogyasztók biztonságának védelmét illetően a magyar piacfelügyelet a társhatóságokkal együttműködve proaktívan jár el, megelőzve a veszélyes termékek fogyasztókhoz való kerülését.

A bejelentett veszélyes termékek az Európai Bizottság nyilvános RAPEX honlapján találhatóak meg. Ez az oldal, havonta átlagosan 200 000 és 250 000 közötti látogatóval az Európai Unió egyik leggyakrabban látogatott honlapja. 2014 januárjában az Európai Bizottság RAPEX-csoportja felmérést indított a RAPEX honlapjának látogatóiról, és arról, hogy hogyan használják fel az európai piacon talált veszélyes termékekről nyilvánosan hozzáférhető információkat. Az internetes felmérés eredménye az alábbi:

 „A legjelentősebb felhasználói csoport a fogyasztók (31%), a hatóságok (20%), a kiskereskedők (12%), a kutatók (9%) és az importőrök (8%). Az állami szektor szereplői és a fogyasztók azért látogatják a honlapot, hogy tájékozódjanak a legújabban bejelentett veszélyes termékekről. Az importőrök és a forgalmazók annak ellenőrzésére használják, hogy az a termék, amelynek behozatalát, megvásárlását vagy értékesítését tervezik, vagy azt már meg is tették, veszélyesnek tekinthető-e. Ez azt mutatja, hogy a RAPEX-platform bizonyos gazdasági szereplők előzetes útmutatójává vált, amelynek hatására biztonságos áruk beszerzésére törekednek. A RAPEX honlapját elsősorban az EU és az EGT tagállamaiban használják (83%) Németországgal az élen (40%), ezt követi Olaszország (13%) és az Egyesült Királyság (9%). A RAPEX honlapját Európán kívül 35 országból látogatják, ez az összes felhasználó 17%-át teszi ki, főleg Kínából és az USA-ból, valamint néhány a dél-amerikai országból. A válaszadók majdnem fele (47%) a honlapot naponta vagy hetente egyszer látogatja, ami azt jelzi, hogy a legtöbb felhasználó folyamatosan követi a RAPEX közleményeit. A leggyakoribb látogatók a hatóságok, a kiskereskedők, az importőrök és a fogyasztói szervezetek, míg a fogyasztók és a kutatók a honlapot kevésbé rendszeresen látogatják.”

A felhasználók elvárásainak ismerete birtokában a RAPEX honlapja még hatékonyabban fejleszthető tovább, és rendszeres használata elősegítheti a fogyasztók biztonságát.

 

videó forrása: http://ec.europa.eu/  .

 

Címkék: 
Share on Tumblr